SKŁADNIKI
- pół kalafiora podzielonego na różyczki,
- 200 g pieczarek plus 2-3 do dekoracji,
- 6 jajek,
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%,
- kilka łyżek oliwy (wykorzystałam 5 łyżek),
- 3-4 posiekane ząbki czosnku,
- 130 g żółtego sera startego na dużych oczkach,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- ćwierć łyżeczki mielonej kolendry,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- garść natki pietruszki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W naczyniu do pieczenia układam różyczki kalafiora. Następnie plastry pieczarek i słupki czosnku. Posypuję solą, delikatnie polewam oliwą z oliwek.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę „góra-dół” w temp. 180ºC przez 25 minut.
- Jajka blenduję ze śmietaną. Dodaję przyprawy, ser żółty starty na dużych oczkach oraz oliwę i mieszam.
- Masę przekładam na podpieczony kalafior. Wierzch dekoruję pieczarkami i polewam dodatkowo odrobiną oliwy z oliwek.
- Kontynuuję pieczenie „góra-dół” w temp. 160°C przez ok. 25 minut (najlepiej obserwować).
MAKROSKŁADNIKI w całości
- białko 94 g,
- tłuszcz 137 g,
- węglowodany 24 g,
- kalorie 1737 kcal