Kategorie
Keto wytrawnie

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z PIECZARKAMI

Szybkie, smaczne i proste do zrobienia, czego chcieć więcej… Dodatki według uznania 😉

SKŁADNIKI

  • pół kalafiora podzielonego na różyczki,
  • 200 g pieczarek plus 2-3 do dekoracji,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • kilka łyżek oliwy (wykorzystałam 5 łyżek),
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku,
  • 130 g żółtego sera startego na dużych oczkach,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • ćwierć łyżeczki mielonej kolendry,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • garść natki pietruszki.

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. W naczyniu do pieczenia układam różyczki kalafiora. Następnie plastry pieczarek i słupki czosnku. Posypuję solą, delikatnie polewam oliwą z oliwek.
  2. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę „góra-dół” w temp. 180ºC przez 25 minut. 
  3. Jajka blenduję ze śmietaną. Dodaję przyprawy, ser żółty starty na dużych oczkach oraz oliwę i mieszam.
  4. Masę przekładam na podpieczony kalafior. Wierzch dekoruję pieczarkami i polewam dodatkowo odrobiną oliwy z oliwek. 
  5. Kontynuuję pieczenie „góra-dół” w temp. 160°C przez ok. 25 minut (najlepiej obserwować).

MAKROSKŁADNIKI w całości

  • białko 94 g,
  • tłuszcz 137 g,
  • węglowodany 24 g,
  • kalorie 1737 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *