Kategorie
Keto pieczywo Keto wytrawnie

KETO CIASTKA BAMBUSOWE Z SEZAMEM

Tym razem wytrawne ciastka o strukturze zbliżonej do ciasta francuskiego. Z pewnością będę wykorzystywać jako bazę do innych keto wypieków. Polecam!

Kolejna wariacja z mąką bambusową. Przyznam szczerze, że ta mąką wciąż mnie zaskakuje. Jest zupełnie inna i nietypowa.

SKŁADNIKI

  • 10-15 g mąki bambusowej,
  • 100 g żółtego sera np. gouda (startego na drobnych oczkach)
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • opcjonalnie odrobina soli do posypania,
  • sezam na wierzch.

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Do miękkiego masła dodaję jajko, żółty ser oraz 1-2 łyżki mąki bambusowej (którą będziemy dodawać partiami sprawdzając konsystencję ciasta) i blenduję.
  2. Następnie dodaję kolejną porcję mąki i ponownie blenduję. Sprawdzam gęstość ciasta, musi być kremowa podobna do mascarpone.
  3. Z ciasta formuję kulki, układam na blasze, spłaszczam zwilżoną dłonią lub łyżką tworząc zgrabne, okrągłe placki. Posypuję sezamem.   
  4. Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 160ºC przez ok. 15-20 minut  (najlepiej obserwować) ciasteczka mają być lekko rumiane.  

MAKROSKŁADNIKI

w całości / w jednym ciastku (12):

  • białko 33 / 2,8 g,
  • tłuszcz 74 / 6,2 g,
  • węglowodany 3,4 / 0,3 g,
  • kalorie 832 / 69 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *