Kolejna wariacja z mąką bambusową. Przyznam szczerze, że ta mąką wciąż mnie zaskakuje. Jest zupełnie inna i nietypowa.
SKŁADNIKI
- 10-15 g mąki bambusowej,
- 100 g żółtego sera np. gouda (startego na drobnych oczkach)
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- opcjonalnie odrobina soli do posypania,
- sezam na wierzch.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Do miękkiego masła dodaję jajko, żółty ser oraz 1-2 łyżki mąki bambusowej (którą będziemy dodawać partiami sprawdzając konsystencję ciasta) i blenduję.
- Następnie dodaję kolejną porcję mąki i ponownie blenduję. Sprawdzam gęstość ciasta, musi być kremowa podobna do mascarpone.
- Z ciasta formuję kulki, układam na blasze, spłaszczam zwilżoną dłonią lub łyżką tworząc zgrabne, okrągłe placki. Posypuję sezamem.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 160ºC przez ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować) ciasteczka mają być lekko rumiane.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym ciastku (12):
- białko 33 / 2,8 g,
- tłuszcz 74 / 6,2 g,
- węglowodany 3,4 / 0,3 g,
- kalorie 832 / 69 kcal.