SKŁADNIKI
- 4 jajka*,
- 300 g kefiru*,
- 30 g łupiny babki jajowatej,
- 20 g mąki bambusowej,
- 25 g mąki łubinowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
*w temperaturze pokojowej
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Składniki na chleb miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiam na ok. 10 minut.
- Przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wierzch można posypać ziołami lub sezamem.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 170ºC przez ok.10 minut następnie zmniejszam do temp. ok. 150-160ºC i piekę przez ok. 50 minut (najlepiej obserwować, możemy także wydłużyć czas pieczenia jeśli zmniejszymy temperaturę).
- Na koniec wyjmuję z formy i jeszcze zostawiam w piekarniku na ok. 5 minut. Studzę na kratce. Kroję po całkowitym ostudzeniu.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej kromce (15):
- białko 55 / 3,7 g,
- tłuszcz 52 / 3,5 g,
- węglowodany 18 / 1,2 g,
- kalorie 834 / 56 kcal.
9 odpowiedzi na “KEFIROWY CHLEB Z MĄKĄ ŁUBINOWĄ I BAMBUSOWĄ KETO LCHF”
Czy kefir można zastąpić np. śmietaną kokosową? Nie mogę jeść krowiego nabiału.
Tak, oczywiście można zastąpić.
A czy kefir można zastąpić jogurtem?
Tak, może być.
Dziekuję!
Co w zamian za babkę jajowatą ???
W tym przepisie lepiej użyć babki, ponieważ ona wpływa na lekkość wypieku.
Czy mąkę łubinową można pominąć lub czymś zamienić?
Można dodać mąkę kokosową.