SKŁADNIKI
- 120 g masła,
- 50 g migdałów w słupkach,
- 15 g mąki kokosowej,
- 50 g dowolnych orzechów (np. laskowe, włoskie lub pekan),
- 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
- 2 łyżki tahini lub masła orzechowego,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Masło rozpuszczam i doprowadzam do skarmelizowania (do uzyskania bursztynowego złotego koloru). Na koniec dodaję słodzik i szczyptę soli.
- Następnie tahini lub masło orzechowe. Mieszam do połączenia.
- Na koniec dodaję resztę składników i łączę.
- Masę przekładam do formy u mnie ok. 12 x 20 cm. Wstawiam do lodówki.
- Po całkowitym stężeniu kroję na dowolnej wielkości kostki.
Makroskładniki w jednej kostce (całość podzieliłam na 21 porcji):
- białko ok. 1,34 g
- tłuszcz ok. 8,45 g –
- węglowodany: ok. 1,22 g –
- energia ok. 85 kcal