SKŁADNIKI
Ciasto
- 500 g cukinii,
- 1 niepełna łyżeczka soli do posypania cukinii,
- 3 jajka,
- 1,5 łyżki oliwy plus do posmarowania papieru przed pieczeniem,
- 100 g startej twardej mozzarelli w kostce,
- 2 łyżki mąki łubinowej,
- odrobina ostrej papryki,
- opcjonalnie jeszcze szczypta soli, pieprz.
Farsz
- 250 g śmietankowego serka (może być Almette, Twój smak itp.),
- kilka plastrów szynki, salami, kiełbasy typy żywiecka, krakowska,
- 2 łyżki chrzanu,
- garść posiekanego koperku i/lub natki pietruszki,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Cukinię kroję lub ścieram w cienkie plastry. Posypuję solą i odstawiam na kilkanaście minut, aż oddzieli się sok.
- Następnie odsączam, dodaję pozostałe składniki na ciasto, mąkę, jajka, ser i oliwę. Ewentualnie pieprz i paprykę. Dokładnie mieszam.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lekko natłuszczonym oliwą. Rozprowadzam równomiernie.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170ºC przez ok. 15-20 minut do (najlepiej obserwować, ciasto musi być lekko zarumienione)).
- Po upieczeniu ciasto przekładam na nowy papier do pieczenia i ostrożnie odwracam. Następnie zdejmuję papier wykorzystany do pieczenia. Odkładam, żeby ciasto ostygło.
- Łączę składniki na farsz. Przekładam na ostudzone, ale wciąż letnie i elastyczne ciasto. Zwijam roladę, zawijam w papier i odkładam do lodówki, żeby schłodzić.
- Następnie kroję w plastry i podaję 😉
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (12):
- Białko ok. 94 / 7,8 g,
- Tłuszcz ok. 82 / 6,8 g,
- Węglowodany ok. 26 / 2,2 g,
- Kalorie 1245 / 104 kcal