Kategorie
Keto desery

KETO SERNIK WIOSENNY I ORZEŹWIAJĄCY

Absolutnie wyjątkowy! Pyszny, orzeźwiający i zaskakujący 😉 Polecam na święta lub tak po prostu do kawy lub jako miły akcent w keto menu😉

SPÓD

MASA SERNIKOWA 

WIERZCH

  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 50 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,
  • solidna garść świeżej bazylii, 
  • 1 łyżka erytrolu w pudrze,
  • odrobina soku z cytryny

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Zawijam w folię spożywczą lekko zgniatam, by powstał płaski placek i odkładam do zamrażalnika na ok. 30 minut. 
  2. Twaróg sernikowy przekładam do głębokiej misy. Dodaję kurkumę, kardamon, sok i skórkę z cytryny, słodzik i aromat. Miksuję. Żelatynę rozpuszczam w wodzie, dodaję do masy sernikowej i łączę. 
  3. Zastygnięte “ciasto” wyjmuję  z zamrażalnika i ścieram na tarce na dużych oczkach. Wypełniam dno tortownicy (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) o średnicy 22 cm. Lekko dociskam, żeby masa równomiernie pokryła spód. Na tak przygotowaną bazę przekładam masę sernikową. 
  4. W głębokiej misce umieszczam liście bazylii, dodaję śmietanę lub jogurt, słodzik i sok z cytryny i blednuję do całkowitego rozdrobnienia liści. Na koniec dodaję żelatynę i mieszam. Zieloną masę przekładam na sernik i rozprowadzam równomiernie. Całość chłodzę w lodówce (przez ok. godzinę). Po całkowitym zastygnięciu możemy podawać 😉

2 odpowiedzi na “KETO SERNIK WIOSENNY I ORZEŹWIAJĄCY”

Dzień dobry
mam pytanie do tego sernika na zimno. Czy ten spód będzie się nadawał do sernika na ciepło? Pieczonego w 180’C przez 45min? Bo wygląda super. I zainspirowało mnie to do dodania takiego spodu do sernika jaki robię. Chciałam jednak dopytać czy poradzi sobie w piekarniku : ) Proszę o odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *