SPÓD
- 40 g rozpuszczonego masła,
- 40 g masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 1-2 łyżki kakao,
- odrobina cynamonu i kardamonu,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 1-2 łyżka erytrolu (najlepiej w pudrze),
- szczypta soli.
MASA SERNIKOWA
- 1 kg tłustego twarogu sernikowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- szczypta kardamonu,
- 3-4 łyżki erytrolu w pudrze,
- 2-3 łyżki żelatyny,
- ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- wanilia,
- opcjonalnie odrobina aromaty cytrynowego/pomarańczowego.
WIERZCH
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 50 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,
- solidna garść świeżej bazylii,
- 1 łyżka erytrolu w pudrze,
- odrobina soku z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Zawijam w folię spożywczą lekko zgniatam, by powstał płaski placek i odkładam do zamrażalnika na ok. 30 minut.
- Twaróg sernikowy przekładam do głębokiej misy. Dodaję kurkumę, kardamon, sok i skórkę z cytryny, słodzik i aromat. Miksuję. Żelatynę rozpuszczam w wodzie, dodaję do masy sernikowej i łączę.
- Zastygnięte “ciasto” wyjmuję z zamrażalnika i ścieram na tarce na dużych oczkach. Wypełniam dno tortownicy (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) o średnicy 22 cm. Lekko dociskam, żeby masa równomiernie pokryła spód. Na tak przygotowaną bazę przekładam masę sernikową.
- W głębokiej misce umieszczam liście bazylii, dodaję śmietanę lub jogurt, słodzik i sok z cytryny i blednuję do całkowitego rozdrobnienia liści. Na koniec dodaję żelatynę i mieszam. Zieloną masę przekładam na sernik i rozprowadzam równomiernie. Całość chłodzę w lodówce (przez ok. godzinę). Po całkowitym zastygnięciu możemy podawać 😉
2 odpowiedzi na “KETO SERNIK WIOSENNY I ORZEŹWIAJĄCY”
Dzień dobry
mam pytanie do tego sernika na zimno. Czy ten spód będzie się nadawał do sernika na ciepło? Pieczonego w 180’C przez 45min? Bo wygląda super. I zainspirowało mnie to do dodania takiego spodu do sernika jaki robię. Chciałam jednak dopytać czy poradzi sobie w piekarniku : ) Proszę o odpowiedź.
Dzień dobry. Myślę, że to fajny pomysł. Skróciłabym tylko czas pieczenia. Wystarczy ok. 15-20 minut (to jest cieniutkie ciasto).