SKŁADNIKI
- 10 jajek rozm. M*,
- 100 g śmietanki kokosowej*,
- 50 g mąki kokosowej,
- 50 g mąki migdałowej,
- wanilia, aromat cytrynowy,
- opcjonalnie skórka z cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki soku z cytryny*,
- 3-4 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
*w temp. pokojowej
POLEWA / LUKIER
- 2 łyżki śmietanki kokosowej,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 50 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,
- sok z połowy cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto miksuję krótko do połączenia. Ciasto przekładam do formy na babkę natłuszczonej i posypanej mąką kokosową.
- Piekę w nagrzanym piekarniku góra-dół w temp. 170ºC przez ok. 15 min., następnie przez 30-35 min. w temp. 150ºC (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy). Babkę wyjmuję z formy, gdy ostygnie.
- Śmietankę kokosową podgrzewam dodaję słodzik i sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszam. Gdy tylko polewa zacznie gęstnieć dekoruję ostudzoną babkę. Zostawiam do całkowitego zastygnięcia.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (16):
- białko 83 / 5,2 g,
- tłuszcz 126 / 7,9 g,
- węglowodany 21 / 1,3 g,
- kalorie 1567 / 99 kcal.