SKŁADNIKI
- 500-600 g mięsa mielonego,
- 3 jajka,
- 1-2 łyżki mąki łubinowej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pieprz ziołowy, ostra papryka,
- pół łyżeczki lub więcej soli, pieprz,
- pół niedużej kapusty pekińskiej,
- pół cebuli,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- liść laurowy,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 łyżki masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Zaczynam od podgrzania w głębokiej patelni smalcu. Następnie smażę pokrojoną cebulę. Gdy zacznie rumienić się dodaję posiekaną kapustę. Po kilku chwilach passatę pomidorową. Mieszam, posypuję solą, dorzucam kawałek masła i zostawiam na małym ogniu (bez przykrycia).
- Do mięsa dodaję jajka, zmiażdżony czosnek, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Z mięsnej masy lepię kulki. Układam w kapustnym sosie. Całość doprowadzam do zagotowania, dodaję liść laurowy. Przykrywam i duszę na małym ogniu przez kilkanaście minut. Na koniec odwracam pulpety i jeszcze przez kilka minut gotuję. Doprawiam do smaku i posypuję natką pietruszki.
Makroskładniki w całości:
- białko 133 g,
- tłuszcz 90 g,
- węglowodany 20 g,
- kalorie 1433 kcal.