Kategorie
Keto desery

OPONKI BEZ SMAŻENIA I… BEZ PIECZENIA TEŻ ;)  KETO FAT BOMBS!

Dziś zapraszam na keto oponki z przymrużeniem oka😉 Smakują obłędnie, szybko rozchodzą się i cieszą podniebienie jak tradycyjne 💗

SKŁADNIKI

POLEWA

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:

WYKONANIE

  1. W garnku podgrzewam masło i doprowadzam do skarmelizowania (aż pojawią się bursztynowe strzępki, a masło lekko ściemnieje). Dodaję miąższ kokosowy, masło orzechowe, mleczko, słodzik, cynamon i obie mąki. Mieszam intensywnie. Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączę.
  2. Masę odstawiam, żeby lekko zastygła (można do lodówki). Gdy tylko zacznie tężeć mocno mieszam lub miksuję (dzięki temu lekko  spulchnimy).  
  3. Masę przekładam do foremki na donuty i wstawiam na pół godziny do zamrażalnika. 
  4. W tym czasie przygotowuję polewę. W garnuszku podgrzewam mleczko/śmietankę kokosową. Dodaję masło, słodzik i kakao i mieszam do połączenia. Zdejmuję z ognia (wystarczy podgrzać, nie ma potrzeby gotować). Dodaję rozpuszczoną żelatynę. Odstawiam, aż polewa zacznie gęstnieć.
  5. Mocno schłodzone oponki wyjmuję z foremek. Dekoruję gęstą polewą. Ewentualnie dekoruję wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami. Całość chłodzę jeszcze przez kilkanaście minut. 
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (8):
  • białko 37 / 4,6 g,
  • tłuszcz 183 / 23,4 g,
  • węglowodany 29 / 3,6 g,
  • kalorie 1920  / 240 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *