Do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę z drobinkami malin i to był strzał w dziesiątkę! Myślę, że kapitalnie sprawdzi się także z dodatkiem pomarańczy😉 Przy stalowej formie koniecznie trzeba pamiętać o natłuszczeniu i posypaniu mąką lub użyć papierowych foremek. Muffiny możemy także dowolnie udekorować np. rozpuszczoną czekoladą.
SKŁADNIKI
- 7 białek jaj (ok. 250 g),
- 3-4 łyżki erytrolu,
- 40 g drobnych wiórków kokosowych,
- 10 g mąki bambusowej lub budyniu waniliowego / śmietankowego bez cukru,
- 40 g mąki migdałowej,
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g rozpuszczonego ostudzonego masła lub oleju kokosowego,
- wanilia lub aromat waniliowy / śmietankowy,
- opcjonalnie skórka z pomarańczy lub cytryny,
- szczypta soli,
- plus do natłuszczenia formy masło i mąka kokosowa (jeśli użyjemy formy stalowej).
BUDYŃ
- 2 jajka,
- 250 ml mleczka kokosowego (można użyć dowolnego krowiego, koziego czy roślinnego),
- 30 g mąki migdałowej lub drobnej kokosowej,
- 40 g masła,
- 40 g gorzkiej czekolady,
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki słodziku,
- wanilia, aromat rumowy lub pomarańczowy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Następnie powoli dodaję sypkie składniki i delikatnie łączę. Na koniec rozpuszczone ostudzone masło. Mieszam powoli.
- Ciasto przekładam do natłuszczonej foremki na muffiny. Piekę góra-dół w temp. 160-170°C przez ok. 20-25 minut.
- Po upieczeniu wyjmuję z foremek.
PRZYGOTOWANIE BUDYNIU
- Mleko podgrzewam. Kilka łyżek dodaję do jajek i blenduję z mąką, ewentualnie słodzikiem i wanilią i/lub aromatem.
- Dodaję do ciepłego mleka. Postępuję jak przy tradycyjnym budyniu, czyli podgrzewam całość, mieszam i doprowadzam do bulgotania (zagotowania).
- Budyń jest lekko grudkowaty jak grysik, dlatego po zdjęciu z ognia blenduję do wygładzenia.
- Ostudzony budyń przekładam do rękawa cukierniczego i obficie wypełniam muffiny.
- Po całkowity zastygnięciu masa budyniowa będzie bardziej zwarta. Jednak nie jest konieczne czekanie na zastygnięcie, ponieważ w każdej postaci nadzienie i muffiny smakują wspaniale!
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (12):
- białko 40 / 3,3 g
- tłuszcz 216 / 18 g
- węglowodany 20 / 1,6 g
- energia 2340 / 195 kcal