Szybkie małe co nieco. Sprawdzi się także do przełożenia ciasta (wystarczy dodać rozpuszczoną żelatynę) 😊
Można także, jeśli chcemy przygotować lżejszą wersję, zmienić proporcję śmietany i jogurtu.
SKŁADNIKI
- ok. 150 g śmietanki 36%,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1-1,5 łyżki słodziku w pudrze,
- 1,5 łyżki maku zmielonego na sucho,
- 1 łyżka mąki migdałowej,
- aromat migdałowy,
- kilka posiekanych orzechów włoskich lub pekan,
- opcjonalnie do dekoracji skórka pomarańczy.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Do miski przekładam śmietankę, jogurt, kwaśną śmietanę, słodzik w pudrze, mąkę, mak, aromat i miksuję przez kilka minut.
- Przekładam do pucharków. Posypuję posiekanymi orzechami, makiem i ewentualnie skórką z pomarańczy.
Makroskładniki w całości:
- białko 16 g,
- tłuszcz 80 g,
- węglowodany 12,
- kalorie 848 kcal.