SKŁADNIKI
- 40 g rozpuszczonego masła,
- 4 łyżki mocnej kawy,
- 80 g masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- odrobina cynamonu,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 1-2 łyżka erytrolu,
- szczypta soli,
- 2-3 łyżki kwaśnej konfitury bez dodatku cukru (lub np. powidła śliwkowe)
oraz
- 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
- odrobina aromatu rumowego.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło. Możemy doprowadzić do lekkiego palenia, dzięki temu uzyskamy karmelowo-orzechowy smak masła. Rozpuszczone (i ewentualnie palone) masło zdejmuję z ognia. Dodaję kawę, słodzik i masło orzechowe. Mieszam.
- Następnie dodaję kakao, przyprawę i mąkę kokosową. Dokładanie łączę.
- Masę przekładam po jednej łyżce do foremek na muffiny. Wypełniam równomiernie. W każdym ciastku robię wgłębienie, w którym umieszczam konfiturę bez dodatku cukru. Każde ciasto polewam rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem aromatu rumowego. Wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (7 sztuk):
- białko 17 / 2,4 g
- tłuszcz 127 / 18 g
- węglowodany 33 / 4,7 g,
- kalorie 1362 / 195 kcal.