SKŁADNIKI
- 800 g łopatki wieprzowej,
- 600 g surowego boczku wieprzowego,
- ok. 300-400 g wątróbki drobiowej,
- 1-2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego,
- 6-7 pieczarek,
- 1 cebula,
- kawałek pora,
- pół papryki,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- gałązka rozmarynu,
- gałązka lubczyku,
- 4 jajka,
- opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- gałka muszkatołowa, wędzona papryka, ostra papryka, pieprz ziołowy, majeranek,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków
WYKONANIE
- Zaczynam od podgrzania na obszernej patelni tłuszczu (u mnie smalec gęsi). Dodaje kawałki cebuli i pora oraz pokrojone mięso, czyli łopatkę wieprzową i surowy boczek. Wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk kawałki papryki i rozmaryn. Mieszam tak, żeby mięso straciło różowy kolor. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. półtorej godziny.
- Następnie dodaję pieczarki i wątróbkę i jeszcze duszę przez kilkanaście minut. Potem zdejmuję pokrywę i pozwalam, żeby całość odparowała.
- Ostudzone mięso mielę dwukrotnie na małych oczkach. Następnie dodaję przyprawy i jajka. Dodaję także część wywaru z duszenia mięsa i sprawdzam jaka jest konsystencja masy. Ma być w miarę stabilna i zwarta.
- Przekładam do dwóch foremek (tzw. keksówek) natłuszczonych masłem i posypanych mielonym lnem.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 1 godzinę w temp. 160-170ºC (pasztet musi być lekko zrumieniony).
- Po całkowitym ostudzeniu wyjmuję z foremek i możemy podawać.
Makroskładniki w całości:
- białko 336 g,
- tłuszcz 420 g,
- węglowodany 7 g,
- kalorie 5160 kcal.