SKŁADNIKI
- 400 g cukinii pokrojonej w cienkie plastry,
- 1 niepełna łyżeczka soli do posypania cukinii,
- 3 jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- 100 g startej żółtego sera (u mnie gouda),
- 2 łyżki mąki łubinowej,
- odrobina ostrej i wędzonej papryki,
- 150 g pokruszonej fety.
NADZIENIE
- 100 g łososia wędzonego,
- 1 nieduże awokado,
- garść posiekanego koperku i/lub natki pietruszki,
- odrobina soku z cytryny,
- płatki chili.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Cukinię kroję lub ścieram w cienkie plastry. Posypuję solą i odstawiam na kilkanaście minut, aż pojawi się sok.
- Następnie dokładnie odsączam, dodaję pozostałe składniki na ciasto, mąkę, jajka, ser i oliwę oraz przyprawy i mieszam.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier lekko natłuszczam oliwą). Rozprowadzam równomiernie. Posypuję pokruszoną fetą. Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 170ºC przez ok. 20 minut (najlepiej obserwować i sprawdzić spód ciasta).
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu na cieście układam składniki nadzienia, czyli cienkie plastry łososia i awokado. Skrapiam sokiem z cytryny, posypuję płatkami chili i koperkiem. Roluję jak każdą roladę. Następnie zawijam w papier i odkładam do lodówki. Kroję po zastygnięciu.