SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 80 g mąki migdałowej*,
- 20 g mąki kokosowej,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki przyprawy do piernika,
- opcjonalnie ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki powideł śliwkowych bez cukru,
- 80 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady min. 75-85% kakao.
*można użyć odtłuszczonej lub wykorzystać drobno zmielone np. w malakserze migdały
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki łączę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładam do podłużnej formy do pieczenia (u mnie silikonowa “keksówka”).
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę “góra-dół” w temp. 170⁰C przez 10-15 minut (do lekkiego zrumienienia).
- Po ostudzeniu, ciasto wyjmuję z formy i odwracam do góry spodem. Smaruję powidłami śliwkowymi, kroję na dowolnej wielkości kawałki i polewam rozpuszczoną czekoladą. Wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.
Makroskładniki w całości / w jednym batonie (8):
- białko 37 / 4,6 g,
- tłuszcz 130 / 16,3 g,
- węglowodany 30 / 3,8 g,
- kalorie 1472 / 184 kcal.