SKŁADNIKI
- 600 g obranej cukinii bez pestek,
- 150-200 ml wody,
- 2 cytrynowe galaretki bez cukru,
- sok z jednej cytryny,
- ewentualnie skórka z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ćwierć łyżeczki kardamonu,
- 3-4 łyżki erytrolu.
SPÓD
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki masła lub oleju kokosowego.
DO POSYPANIA
- erytrol z pudrze.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Pokrojoną w kostkę cukinię przekładam do garnka, dodaję wodę i smażę na średnim ogniu do miękkości. Następnie blenduję lub ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaję słodzik, sok i (ewentualnie skórkę) z cytryny, cynamon, kardamon oraz galaretki i mieszam intensywnie.
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Na koniec dodaję żółtka. Następnie sypkie składniki i delikatnie łączę. Na patelni podgrzewam tłuszcz, przekładam ciasto i smażę na małym ogniu z obu stron (odwracam, gdy ciasto będzie ścięte).
- Z ciasta wykrawam spód, którym wypełniam dno formy, w której będzie deser (u mnie o bokach ok. 20 cm). Na ciasto przekładam masę cukiniową, a na wierzch pozostałe kawałki ciasta dociskając do masy. Wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Następnie za pomocą noża oddzielam od naczynia, przykrywam talerzem i odwracam. Posypuję erytrolem w pudrze i kroję.
Makroskładniki w całości:
- białko 50 g,
- tłuszcz 73 g,
- węglowodany 21 g,
- kalorie 1000 kcal.