SKŁADNIKI
- 600 g obranej cukinii bez pestek,
- 150 ml wody,
- szczypta soli,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- opcjonalnie szczypta kardamonu,
- 0,5-1 galaretka cytrynowa bez cukru.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Pokrojoną w kostkę cukinię przekładam do garnka, dodaję szczyptę soli i wodę i smażę na średnim ogniu do miękkości. Następnie blenduję lub ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaję słodzik, sok i skórkę z cytryny i kardamon oraz galaretkę i mieszam intensywnie. Gorącą konfiturę przekładam do słoików.
- Jeśli chcemy przedłużyć trwałość możemy dodatkowo pasteryzować.
Makroskładniki w całości:
- białko 14 g,
- tłuszcz 0,6 g,
- węglowodany 18 g,
- kalorie 144 kcal.