Czy mówiłam już, że uwielbiam szybkie i proste przepisy? 🙃 Takie, które nie wymagają użycia skomplikowanych składników. Taka jest ta pizza.
SKŁADNIKI
- ok. 400 g pokrojonej piersi drobiowej,
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 50 g rozpuszczonego masła (może być klarowane),
- 60 g startego żółtego sera lub twardej mozzarelli,
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki lub więcej soli,
Na wierzch
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1-2 łyżki sosu pomidorowego.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W misie malaksera umieszczam pokrojone mięso, żółtka, rozpuszczony tłuszcz, ser i pół łyżeczki soli. Rozdrabniam do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję wcześniej przygotowaną masę mięsną i miksuję na małych obrotach. Na koniec dodaję przyprawy.
- Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nadaję pożądany kształt i grubość naszej pizzy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę (góra-dół) w temp. 160-170⁰C przez 10 minut.
- Następnie smaruję oliwą i sosem pomidorowym. Układam ulubione dodatki, posypuję serem i kontynuuję pieczenie, aż ser rozpuści się (u mnie ok. 15-20 minut)
Makroskładniki w całości (sam spód posmarowany oliwą i sosem pomidorowym):
- Białko 121 g,
- Tłuszcz 98 g,
- Węglowodany 3 g,
- Kalorie 1374 kcal.