Kategorie
Keto wytrawnie

PASZTET BROKUŁOWY 

Pożywny pasztet, sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub urozmaicenie w keto pudełku do pracy 😊 Bardzo dobrze smakuje także na ciepło.

SKŁADNIKI

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Brokuła dzielę na różyczki, łodygę kroję na kawałki. Gotuję w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzam i pozostawiam do odparowania i ostudzenia.
  2. Dodaję jajka, porwaną na kawałki mozzarellę, pokrojony czosnek i mąkę. Blenduję do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt płynna dodaję jeszcze łyżkę mąki. 
  3. Na koniec dodaję pokruszoną/pokrojoną fetę, pokrojone pomidory oraz rozpuszczone masłu lub oliwę z oliwek i delikatnie łączę.
  4. Doprawiam papryką, mielonym pieprzem, ewentualnie ziołami prowansalskimi.
  5. Całość przekładam do formy/keksówki o wym. 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160-170⁰C, piekę przez ok. 60 min. 

MAKROSKŁADNIKI w całości:

  • białko 116 g,
  • tłuszcz 122 g,
  • węglowodany 39 g,
  • kalorie 1729 kcal. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *