SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- 200 g cukinii startej na dużych oczkach (waga przed odsączeniem),
- 40 g mąki kokosowej,
- 40 g mąki migdałowej,
- 40 g rozpuszczonego masła (może być klarowane) lub oleju kokosowego,
- 40 g gorącej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 niepełna łyżeczka soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Cukinię ścieram na dużych oczkach, posypuję solą i odstawiam na ok. 10 minut.
- Po tym czasie mocno odsączam z powstałego soku. Można użyć woreczka/siatki na warzywa, wtedy odsączymy szybko i sprawnie.
- Cukinię łączę z mokrymi składnikami. Następnie dodaję suche i dokładnie mieszam. Można użyć miksera. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 150-160°C przez ok. 25 minut.
- Po upieczeniu dzielę na kromki.
Makroskładniki w całości / gdy pokroisz na 20 kawałków:
- Białko ok. 42 / 2,1 g
- Tłuszcz ok. 94 / 4,7 g
- Węglowodany ok. 12 / 0,6 g,
- Kalorie ok. 1076 / 54 kcal.