SKŁADNIKI
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 60 g gęstej śmietanki kokosowej,
- 50 g jabłka startego na drobnych oczkach,
- 15-20 g mąki kokosowej,
- 15 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- odrobina tłuszczu do natłuszczenia patelni (np. masło klarowane, olej kokosowy).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka ubijam na sztywną pianę. Odstawiam na chwilę.
- W drugiej misce szybko łączę pozostałe składniki. Następnie dodaję wcześniej ubitą pianę i delikatnie miksuję.
- Smażę na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Odwracam na dugą stronę, gdy widzę, że placki ścięły się.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (16):
- białko 24 / 1,5 g
- tłuszcz 48 / 3 g
- węglowodany 14 / 0,9 g
- energia ok. 596 / 37,3 kcal