SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 250 ml mleczka kokosowego (można użyć dowolnego krowiego, koziego czy innego roślinnego),
- 30 g mąki migdałowej lub kokosowej,
- 40 g masła,
- 50 g gorzkiej czekolady plus do dekoracji,
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki słodziku,
- wanilia, aromat rumowy lub pomarańczowy,
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych,
- kilka pokrojonych orzechów lub migdałów,
- garść borówek lub malin.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Mleko podgrzewam. Kilka łyżek dodaję do jajek i blenduję z mąką, ewentualnie słodzikiem i wanilią i/lub aromatem.
- Dodaję do ciepłego mleka. Postępuję jak przy tradycyjnym budyniu, czyli podgrzewam całość, mieszam i doprowadzam do bulgotania (zagotowania).
- Budyń jest lekko grudkowaty jak grysik, dlatego po zdjęciu z ognia blenduję do wygładzenia.
- Podaję na ciepło lub na zimno z borówkami/malinami oraz orzechami/migdałami.
MAKROSKŁADNIKI
w całości (bez dodatków) / w jednej porcji (2):
- białko ok. 20 / 10 g
- tłuszcz ok. 72 / 36 g
- węglowodany: ok. 15 / 7,5 g
- energia ok. 817 / 409 kcal