SKŁADNIKI
- 70 g dowolnych ziaren (u mnie dynia, słonecznik, len, sezam i mak),
- 60 g mąki słonecznikowej (może być każda inna niskowęglowodanowa),
- 20 g mąki kokosowej,
- 60 g miękkiego masła, smalcu lub oleju kokosowego,
- 1 jajko,
- sól, ulubione zioła (opcjonalnie).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki łączę do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem papieru i rozwałkowuję na placek o mniej więcej równych bokach.
- Jeszcze przed pieczeniem kroję na równe kawałki / kromki dowolnej wielkości (tak, żeby pomiędzy porcjami została niewielka przestrzeń).
- Wstawiam do nagrzanego 20-30 minut i piekę (góra-dół) w temp. 120⁰C.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (12):
- Białko ok. 53 / 4,4 g,
- Tłuszcz ok. 108 / 9 g,
- Węglowodany ok. 20 / 1,7 g,
- Kalorie 1270 / 106 kcal