SKŁADNIKI
NA TRZY SZTUKI
- 15 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 10 g łupiny babki jajowatej,
- 2 jajka,
- 60 g płynnego jogurtu naturalnego,
- 60 g twardego sera grana padano / parmezanu lub cheddara startego na drobnych oczkach,
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżka (ok. 20 g) rozpuszczonego masła (może być klarowane) plus do natłuszczenia patelni,
- ćwierć łyżeczki soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od połączenia startego sera z mokrymi składnikami. Następnie dodaję suche i mieszam. Odstawiam na 8-10 minut.
- Po tym czasie ciasto dzielę na trzy części, fromuję krążki/placki (ok. 2 cm grubości).
- Układam na lekko natłuszczonej i rozgrzanej patelni, przykrywam i piekę kilka minut na bardzo, bardzo małym ogniu.
- Gdy bułeczki “napuszą” się odwracam na drugą stronę, przykrywam (można zostawić szczelinę) i piekę z drugiej strony.
- Bułeczki/muffiny możemy zjadać bezpośrednio po upieczeniu jeszcze ciepłe z masłem i np. twarożkiem lub przekrojone na pół i dodatkowo zrumienione na patelni (tak, żeby każda strona była chrupiąca) i dowolnie przełożone np. jak burger.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej bułce (3):
- białko 36 / 12 g,
- tłuszcz 49 / 16,3 g,
- węglowodany 5,5 / 1,8 g,
- kalorie 640 / 213 kcal.