SKŁADNIKI
- 50 g ziaren sezamu,
- 50 g ziaren słonecznika,
- 50 g siemienia lnianego,
- 15 g mąki słonecznikowej lub innej dowolnej niskowęglowodanowej,
- 40 g mielonego siemienia lnianego,
- 250 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli
oraz ewentualnie
- dowolne przyprawy (kminek, czarnuszka, ulubione zioła).
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
m SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki łączę do uzyskania jednolitej masy. Odstawiam na 8-10 minut.
- Następnie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30-35 minut (góra-dół) w temp. 140-150⁰C.
- Po upieczeniu kroję kromki dowolnej wielkości, które można jeszcze dodatkowo wysuszyć w piekarniku. Link do filmu z przepisem TU.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (gdy podzielimy na 10):
- Białko ok. 64 / 6,4 g,
- Tłuszcz ok. 114 / 11,4 g,
- Węglowodany ok. 23 / 2,3 g,
-
Kalorie 1380 / 138 kcal