SKŁADNIKI
- 400 g tłustego twarogu,
- 2 łyżki masła klarowanego (może być także zwykłe),
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- opcjonalnie ulubione przyprawy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W misce mieszam twaróg z sodą i solą. Przykrywam i odstawiam na 3-4 godziny.
- Po tym czasie na patelni rozpuszczam masło, dodaję twaróg i podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając. Jeśli zaczyna zbyt mocno bulgotać/wrzeć wyłączam ogień. Mieszam i podgrzewam do czasu, aż masa stanie się ciągnąca.
- Do tak przygotowanej masy możemy dodać ulubione zioła lub przyprawy.
- Można zajadać na ciepło np. ze świeżymi warzywami lub przelać do słoika i wykorzystywać jak tradycyjny serek topiony do kanapek.
Makroskładniki w całości:
- Białko 62 g,
- Tłuszcz 77 g,
- Węglowodany 14 g,
- Kalorie 990 kcal.