SKŁADNIKI
- 3 jajka,
- 1 płaska łyżka mąki kokosowej,
- 1 płaska łyżka wiórków kokosowych,
- 1,5 łyżki maku mielonego na sucho,
- skórka z pomarańczy,
- odrobina aromatu migdałowego lub pomarańczowego,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki masła klarowanego.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję żółtka, potem słodzik i kontynuuję ubijanie.
- Następnie dodaję skórkę z pomarańczy, aromat, proszek do pieczenia, mąkę, wiórki kokosowe oraz mak. Mieszam delikatnie.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz przekładam ciasto. Zmniejszam ogień i smażę z obu stron na złoty kolor.
- Podaję z twarogiem sernikowym lub mascarpone oraz płatkami migdałowymi i kawałkami pomarańczy*.
*dobór dodatków według uznania i stosowanej diety.
MAKROSKŁADNIKI
w całości (bez dodatków)
- białko 26 g,
- tłuszcz 51 g,
- węglowodany 3 g,
- kalorie 583 kcal.