Kategorie
Keto wytrawnie

BRUKSELKA PIECZONA NAJLEPSZA! 

Jeśli nie masz przekonania do jedzenia brukselki, koniecznie spróbuj w tym wydaniu… Znika bardzo szybko, warto zrobić z podwójnej porcji.

SKŁADNIKI

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Brukselkę myję i oczyszczam. Obcinam brzydkie końce łodyżek i usuwam uszkodzone liście. Kroję na połówki lub na ćwiartki. Wykładam na blachę i polewam oliwą. 
  2. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180ºC przez ok. 20 minut (najlepiej obserwować, brukselka ma być upieczona i zrumieniona).
  3. W tym czasie łączę sos sojowy z octem, sokiem z cytryny oraz pastą chili i ewentualnie pozostałymi przyprawami.
  4. Rumiane brukselki polewam sosem i posypuję serem. Wstawiam na ok. 5 minut do piekarnika.

MAKROSKŁADNIKI w całości:

  • białko 33 g,
  • tłuszcz 30 g,
  • węglowodany 20 g,
  • kalorie 533 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *