SKŁADNIKI
- ok. 500 g brukselki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub z ćwiartki cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- ćwierć lub więcej pasty z chili,
- 2-3 łyżki startego parmezanu lub cheddara,
- ewentualnie ulubione przyprawy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Brukselkę myję i oczyszczam. Obcinam brzydkie końce łodyżek i usuwam uszkodzone liście. Kroję na połówki lub na ćwiartki. Wykładam na blachę i polewam oliwą.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180ºC przez ok. 20 minut (najlepiej obserwować, brukselka ma być upieczona i zrumieniona).
- W tym czasie łączę sos sojowy z octem, sokiem z cytryny oraz pastą chili i ewentualnie pozostałymi przyprawami.
- Rumiane brukselki polewam sosem i posypuję serem. Wstawiam na ok. 5 minut do piekarnika.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
- białko 33 g,
- tłuszcz 30 g,
- węglowodany 20 g,
- kalorie 533 kcal.