SKŁADNIKI
- 300 g twarogu sernikowego,
- 60 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 85% kakao,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 łyżeczki lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w ok. 50 ml wody,
- ewentualnie 1 łyżka erytrolu,
- opcjonalnie wanilia lub aromat waniliowy, śmietankowy.
POLEWA
- 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 85% kakao,
- 1,5 łyżki masła (może być także klarowane),
- 1,5 łyżki masła orzechowego,
- 2 garście posiekanych orzechów i/lub migdałów (u mnie orzechy laskowe i migdały).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Miskę stawiam na garnku z gotującą wodą. Do miski wrzucam połamaną czekoladę i masło. Podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam, żeby czekolada ostygła, ale wciąż pozostała płynna. Na tym etapie możemy do czekolady dodać słodzik, jeśli chcemy, aby deser był bardziej słodki.
- Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaję gładki twaróg sernikowy. I mieszam energicznie. Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam.
- Masę przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i odstawiam do lodówki lub zamrażalnika, żeby zastygła.
- Następnie kroję na 8 porcji.
- Polewę przygotowuję rozpuszczając podobnie jak wcześniej czekoladę dodając masło i masło orzechowe.
- Pokrojone batony zanurzam w ostudzonej polewie i posypuję posiekanymi orzechami/migdałami.
- Chłodzę jeszcze przez kilkanaście minut, żeby polewa zastygła. To jest naprawdę pyszne!
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (8):
- Białko 58 / 7,3 g,
- Tłuszcz 220 / 28 g,
- Węglowodany 43 / 5,4 g,
- Kalorie 2414 / 302 kcal.