SKŁADNIKI
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 60 g mielonego siemienia lnianego,
- 30 g mąki z ciecierzycy (lub groszku),
- 20 g mielonego ostropestu plamistego lub mąki z ostropestu,
- 30 g ziaren słonecznika (lub dyni),
- 20 g ziaren siemienia lnianego,
- 40 g roztopionego, ostudzonego masła,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka soli plus szczypta do ubijania białek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie sypkie składniki oraz żółtka i wodę mieszam do połączenia.
- W odrębnej misce ubijam białka na sztywną pianę.
- Następnie dodaję do wcześniej przygotowanej masy z żółtkami, najlepiej w 2-3 partiach i mieszam powoli (ręcznie lub mikserem na małych obrotach).
- Przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 150-160ºC przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu można zostawić na kilka minut w wyłączonym piekarniku i dopiero wyjąć.
- Chleb studzę na kratce. Kroję po całkowitym ostudzeniu.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej kromce (16):
- białko 87/ 5,4 g
- tłuszcz 89/ 5,6 g
- węglowodany 31/ 1,9 g
- energia 1287 / 80 kcal
*przyjmując, że mąka z ciecierzycy ma 58 g węglowodanów, różne firmy podają różne ilości (od 40 do 60 g)