SKŁADNIKI
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (może być także kozi),
- 100 g mąki migdałowej,
- 30 g miękkiego masła,
- 150 g startego żółtego sera,
- dowolne dodatki (np. sezam, sól, czarnuszka, zioła, cynamon).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki umieszczam w misce i łączę do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przykrywam drugim arkuszem papieru i rozwałkowuję równomiernie.
- Ewentualnie posypuję ulubionymi przyprawami lub ziołami.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 25 minut w temp. 140-150°C (aż chlebek zrumieni się).
- Po upieczeniu kroję w dowolnej wielkości kromki.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym porcji (jeśli podzielimy na 25 sztuk):
- białko ok. 108 g / 4,3 g,
- tłuszcz ok. 130 g / 5,2 g
- węglowodany ok. 20 g / 0,8 g,
- kalorie ok. 1700 kcal / 68 kcal.