SKŁADNIKI
Ciasto/kruszonka
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
- 30 g mąki kokosowej,
- 40 g mąki migdałowej,
- 10 g erytrolu (najlepiej w pudrze),
- skórka z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli.
Masa
- 0,5-0,75 szklanki soku z cytryny,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 200 g twarogu sernikowego lub mascarpone*,
- 150 ml śmietanki 36%*,
- 1,5 łyżeczki lub kilka listków żelatyny,
- 3-4 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny,
- opcjonalnie skórka z cytryny.
* wersji bez nabiału można wykorzystać krem kokosowy
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto kruszonkę łączę do uzyskania jednolitej masy i chłodzę przez ok. 40 minut w zamrażalniku.
- Składniki na masę miksuję, na koniec dodaję rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wstawiam do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć.
- Cześć ciasta/kruszonki ścieram na tarce i wykładam dno naczynia. Przekładam masę cytrynową, a na wierzch ścieram resztę ciasta kruszonkowego.
- Przed podaniem chłodzę w lodówce.
- Deser można także przygotować i podać także w pucharku.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (jeśli podzielimy na 6):
- białko ok. 32 / 5,3 g,
- tłuszcz ok. 172 / 28,7 g
- węglowodany ok. 20 / 3,3 g,
- kalorie ok. 1778 / 296,3 kcal.