SKŁADNIKI
- 15 g mąki kokosowej,
- 30 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku,
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- słodzik,
- szczypta soli,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki smalcu/oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Z powstałego ciasta smażę placuszki nakładając na rozgrzaną patelnię, jedna łyżka to jeden racuch.
- Jeśli zachodzi taka potrzeba patelnię natłuszczam odrobiną masła, oleju kokosowego lub smalcu.
- Placki odwracam na drugą stronę, gdy tylko ciasto na wierzchu zetnie się. Smażę na średnim ogniu.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym racuchu (12)
- Białko 37 / 3 g,
- Tłuszcz 48 / 4 g,
- Węglowodany 33 / 2,8 g,
- Kalorie 710 / 59 kcal.