Na specjalne życzenie miłej Pani😉 Bułeczki bez nabiału i bez babki jajowatej. Z chrupiącą skórką i lekkim środkiem. Znakomita baza do wszelkich kanapek 🥪
Niezwykle proste w przygotowaniu, a co ważne — bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i białko. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, do sałatki lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Poniżej zostawiam przepis krok po kroku — mam nadzieję, że u Ciebie również na stałe zagoszczą w kuchni 💚
Składniki (na ok. 5 bułek)
- 4 jajka,
- 60–70 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 20–30 g mąki bambusowej (błonnika bambusowego),
- 100 g mąki migdałowej,
- 50 g roztopionego smalcu lub oleju kokosowego,
- 120 ml ciepłej wody,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- opcjonalnie: ulubione zioła prowansalskie, oregano, czosnek granulowany,
- do posypania: sezam, mak lub czarnuszka.
*produkty możesz kupić z rabatem z kodem „saganek”
Wskazówki przed pieczeniem
💚 Jeśli zależy Ci na bardziej neutralnym smaku — użyj oleju kokosowego bezzapachowego lub masła klarowanego.
💚 Mąkę bambusową możesz zamienić na dodatkowe siemię lniane, jeśli jej nie masz — choć warto ją mieć w kuchni, bo poprawia strukturę wypieków i powoduje, że miąższ jest suchy i podobny do tradycyjnego.
💚 W wersji na słono świetnie sprawdza się dodatek suszonego czosnku i ziół prowansalskich (dodanych do ciasta).
💚 Dla lepszej formy bułek posmaruj dłonie oliwą przed formowaniem — ciasto nie będzie się kleić (wierzch można wygładzić także natłuszczoną oliwą łyżką).
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
Wykonanie
- Wszystkie składniki miksuję w misce na jednolite, gęste ciasto.
- Odstawiam na kilka minut, by ciasto lekko zgęstniało.
- W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160°C (góra-dół).
- Z ciasta formuję bułki — najlepiej natłuszczonymi oliwą dłońmi.
- Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą bułkę smaruję oliwą i posypuję sezamem, makiem lub czarnuszką.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 45 minut.
- Po upieczeniu studzę na kratce.
Makroskładniki w całości / w jednej bułce (5):
- białko 73,5 / 14,7 g
- tłuszcz 133 / 26,6 g
- węglowodany 4,4 / 0,9 g
- kalorie 1571 / 314 kcal.
Dlaczego warto?
✨ Bułki mają mniej niż 1 g węgli netto na porcję
✨ Są pełne błonnika, który wspiera pracę jelit i sycą na długo
✨ Dzięki zdrowym tłuszczom i białku stabilizują poziom cukru i insuliny
✨ Mają neutralny smak, więc są super bazą do wszelkich kanapek (także tych na słodko ;))
✨ Świetnie pasują do zdrowej diety po 40-tce — gdy metabolizm naturalnie spowalnia.
Poznaj inne przepisy
SUPER PROSTY KETO CHLEBEK Z AIR FRYER
CHRUPIĄCE KETO PALUCHY SEROWE
KETO PASZTECIKI
KETO PALUSZKI KAPITALNE DO CHRUPANIA
KETO CHLEBEK Z AIR FRYER SUPER PROSTY I PYSZNY
MAKOWE KETO KRAKERSY
