SKŁADNIKI
WARSTWA MAKOWA
- 200 g maku mielonego na sucho (można zmielić np. w malakserze)
- 3 jaja,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 3 łyżki erytrolu,
- 120 g masła,
- 1,5 łyżki masła orzechowego,
- garść wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów (np. pekan)/migdałów,
- aromat migdałowy lub rumowy.
WYKONANIE
- Mak zalewam wrzącą wodą, odstawiam na ok. 30 minut. Dokładnie odcedzam, tak aby odcisnąć jak najwięcej wody.
- Zmielony mak przekładam do garnka. Stawiam na małym ogniu i mieszam z masłem, mąką kokosową, słodzikiem, jajkami i aromatem.
- Podgrzewam, aż masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek naczynia (powstanie coś na kształt makowego budyniu).
- Zagotowaną, gorącą masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica ok. 20 cm).
WARSTWA SERNIKOWA
- 500 g twarogu sernikowego,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- skórka z cytryny,
- wanilia, aromat śmietankowy, pomarańczowy lub cytrynowy,
- 1 łyżka lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w ⅓ szklanki wody,
- 1,5 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Masło i twaróg mieszam w głębokim garnku na średnim ogniu. Dodaję słodzik, skórkę i sok z cytryny oraz dowolny aromat. Mieszam energicznie. Dodaję jajka i mąkę. Cały czas mieszam na średnim ogniu, aż masa zacznie bulgotać (czyli gotować się). Zdejmuję z ognia i studzę mieszając co jakiś czas.
- Do ostudzonej masy dodaję rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Łączę dokładnie.
- Masę serową przekładam do tortownicy na wcześniej przygotowaą warstwę makową chłodzę przez 2-3 godziny, aż całkowicie zastygnie.
- Polewam rozpuszczoną czekoladą i posypuję orzechami.
MAKROSKŁADNIKI bez polewy w całości / w jednej porcji (16):
- białko 182 / 11,4 g,
- tłuszcz 425 / 26,6 g,
- węglowodany 35 / 2,2 g,
- kalorie 4731 / 296 kcal
4 odpowiedzi na “NAJLEPSZY MAKO SERNIK BEZ PIECZENIA KETO LCHF”
Zrobię na święta a potem się pochwalę jak wyszedł.
Super! Jestem ciekawa jakie wrażenia 🙂
Robie ten sernik 2 raz i znowu spod mi wyszedl taki mokry ze sie caly rozwala przy krojeniu…co by tu dodac zeby sie trzymal? ps. nie dalam kremu orzechowego czy to przez to?
Może mak jest zbyt wodnisty? Można zwiększyć ilość masła, po zastygnięciu powinno trzymać.