SKŁADNIKI
MASA MAKOWA
- 150 g maku mielonego (suchego z woreczka),
- 140 ml gęstego mleczka / śmietanki / kremu kokosowego lub śmietanki 36%,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- ¼ łyżeczki aromatu migdałowego,
- 30 g masła lub oleju kokosowego,
- 2 białka,
- 30 g mąki migdałowej lub drobno posiekanych migdałów,
- opcjonalnie 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów.
CIASTO:
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub gęstego mleczka/śmietanki/kremu kokosowego,
- 80 g smalcu / masła / oleju kokosowego,
- 80 g mąki łubinowej lub migdałowej (lub połączenie jednej i drugiej),
- 15-20 g siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego (ostatecznie można zastąpić mąką lnianą lub babką jajowatą),
- 20-25 g mąki kokosowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- wanilia lub aromat śmietankowy, migdałowy,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od podgrzania kremu/śmietanki kokosowej z masłem. Po kilku minutach dodaję mak.
- Następnie pozostałe składniki na masę makową. Odstawiam do ostudzenia.
- Składniki na ciasto łączę i odstawiam do zamrażalnika na 40-50 minut.
- Następnie rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Przekładam na deskę i ponownie do zamrażalnika na pól godziny. Dzięki schłodzeniu bez problemu odkleimy papier z obu stron ciasta.
- Białka ubijam i łączę z ostudzoną masą makową. Przekładam na schłodzone ciasto (z którego wcześniej odkleiłam papier). Zwijam w rulon. Kroję na porcję 2-3 cm.
- Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 40 minut w temp. 150-160ºC.
Po upieczeniu można ozdobić lukrem (przepis).
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej bułce (9 sztuk) bez lukru:
- Białko ok. 105 / 11,7 g
- Tłuszcz ok. 273 / 30,3 g
- Węglowodany ok. 28 / 3,1 g,
- Kalorie ok. 3040 / 338 kcal.