SKŁADNIKI
- 60 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki kokosowej,
- 20 g złotego siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego,
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego, masła lub smalcu,
- 50 g śmietany, jogurtu lub gęstego mleczka/ śmietanki/kremu kokosowego,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- 2 łyżki erytrolu,
- 1 jajko,
- 1 łyżka kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub domowa mieszanka przypraw.
SKŁADNIKI na przyprawę korzenną:
- pół łyżeczki cynamonu,
- ćwierć łyżeczki anyżu*,
- ćwierć łyżeczki mielonego imbiru,
- ćwierć łyżeczki goździków*,
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej.
*mielę w młynku do kawy lub rozdrabniam w moździerzu
Na wierzch pierników:
- rozpuszczona czekolada gorzka plus 2 łyżki gęstego mleka kokosowego.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę, następnie chłodzę w lodówce lub zamrażalniku.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Za pomocą foremek wykrawam ciasteczka. Piekę w nagrzanym do 160ºC piekarniku przez ok. 12 minut).
MAKROSKŁADNIKI
– w całości bez czekolady / w jednym ciastku (33):
- Tłuszcz ok.116 / 3,5 g
- Białko ok. 34 / 1 g
- Węglowodany ok. 19 / 0,6 g,
- Kalorie ok. 1274 / 38,6 kcal.
– w całości z czekoladą / w jednym ciastku (33):
- Tłuszcz ok. 175 / 5,3 g
- Białko ok. 42 / 1,3 g
- Węglowodany ok. 37 / 1,1 g,
- Kalorie ok. 1923 / 58,3 kcal.