SKŁADNIKI
MASA MAKOWA:
- 150 g maku mielonego (suchego z woreczka)
- 140 ml gęstego mleczka / śmietanki / kremu kokosowego lub śmietanki 30-36%,
- 2 łyżki erytrolu,
- ¼ łyżeczki aromatu migdałowego,
- 30 g masła lub oleju kokosowego,
- 2 białka,
- 30 g mąki migdałowej lub drobno posiekanych migdałów,
- 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów (opcjonalnie),
- szczypta soli
CIASTO:
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub gęstego mleczka/śmietanki/kremu kokosowego,
- 80 g smalcu / masła / oleju kokosowego,
- 80 g mąki migdałowej,
- 15-20 g siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego (można zastąpić mąką lnianą lub łupiną babki jajowatej),
- 20-25 g mąki kokosowej,
- 20 g erytrolu,
- wanilia lub aromat migdałowy,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Zaczynam od podgrzania kremu/śmietanki kokosowej z masłem. Po kilku minutach dodaję mak.
- Następnie pozostałe składniki na masę makową. Odstawiam do ostudzenia.
- Składniki na ciasto łączę i odstawiam do zamrażalnika na 40-50 minut.
- Następnie rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Przekładam na deskę i ponownie do zamrażalnika na pól godziny. Dzięki schłodzeniu bez problemu odkleimy papier z obu stron ciasta.
- Białka ubijam i łączę z ostudzoną masą makową. Przekładam na schłodzone ciasto (z którego wcześniej odkleiłam wierzchnią warstwę papieru) zostawiając 1-2 cm margines i roluję.
- Boki rolady zabezpieczam sklejając ciasto. Roladę zawijam w papier do pieczenia zostawiając nieco luzu (zerknij do filmu).
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30 minut w temp. 160-170ºC.
Po upieczeniu można ozdobić lukrem.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym kawałku (jeśli podzielimy na 12 sztuk):
- Białko ok. 97 / 8,1 g,
- Tłuszcz ok. 262 / 21,8 g,
- Węglowodany ok. 26 / 2,2 g,
- Kalorie ok. 2902 / 241,8 kcal.