SKŁADNIKI:
- 250 g gęstej śmietany lub twarogu sernikowego,
- 35 g łupiny babki jajowatej,
- 15 g mąki łubinowej,
- 15 g mielonego złocistego siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
- 4 jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
FARSZ:
- 1,5 łyżki sosu pomidorowego,
- 1 łyżeczka oliwy,
- ok. 120 g sera mozzarella – nie z zalewy,
- ok. 120 g dowolnych wędlin typu szynka, salami, chorizo, kiełbasa,
- kawałek świeżej papryki,
- kawałek cebuli,
- garść oliwek.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto łączę mikserem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie zgęstnieje.
- Na blasze kładę papier do pieczenia, smaruję oliwą z oliwek, która pomoże nam rozsmarować ciasto.
- Na papier przekładam ciasto i równomiernie rozcieram tak, aby powstał placek o grubości 5 mm o mniej więcej równych bokach. Zmoczenie dłoni pomoże zrobić to szybko i sprawnie.
- Wierzch polewam odrobiną oliwy i nadaję ostateczny płaski kształt.
- Układam składniki farszu, zaczynam od sosu pomidorowego. Następnie ulubione dodatki, oliwki, wędliny, cebula, papryka.
- Zwijam w rulon jak roladę i układam łączeniem do spodu. Końce zabezpieczam sklejając je i chowając do spodu. Nacinam lekko w kilku miejscach, posypuję dowolnymi ziołami (u mnie czarnuszka).
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C najpierw z termoobiegiem przez 15 minut, a potem góra-dół przez 25-30 minut.
- Po tym czasie pozwalam, żeby chlebek jeszcze przez kilka został w ciepłym piekarniku. Kroję jeszcze gorący, ale można podawać także na zimno.
MAKROSKŁADNIKI
W samym cieście:
- Białko 80 g,
- Tłuszcz 128 g,
- Węglowodany 17 g,
- Kalorie 1608 kcal.
W całości z farszem:
- Białko 135 g,
- Tłuszcz 193 g,
- Węglowodany 20 g,
- Kalorie 2419 kcal.