Kategorie
Keto wytrawnie

KETO CHLEBEK PIZZA, czyli KETO STROMBOLI

Pomysł na szybki ciepły posiłek, a w wersji na zimno coś do pracy.
Składniki na farsz według uznania i zasobów lodówki 😉

SKŁADNIKI:

FARSZ:

  • 1,5 łyżki sosu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • ok. 120 g sera mozzarella – nie z zalewy,
  • ok. 120 g dowolnych wędlin typu szynka, salami, chorizo, kiełbasa,
  • kawałek świeżej papryki,
  • kawałek cebuli,
  • garść oliwek.

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto łączę mikserem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie zgęstnieje.
  2. Na blasze kładę papier do pieczenia, smaruję oliwą z oliwek, która pomoże nam rozsmarować ciasto. 
  3. Na papier przekładam ciasto i równomiernie rozcieram tak, aby powstał placek o grubości 5 mm o mniej więcej równych bokach. Zmoczenie dłoni pomoże zrobić to szybko i sprawnie. 
  4. Wierzch polewam odrobiną oliwy i nadaję ostateczny płaski kształt. 
  5. Układam składniki farszu, zaczynam od sosu pomidorowego. Następnie ulubione dodatki, oliwki, wędliny, cebula, papryka. 
  6. Zwijam w rulon jak roladę i układam łączeniem do spodu. Końce zabezpieczam sklejając je i chowając do spodu. Nacinam lekko w kilku miejscach, posypuję dowolnymi ziołami (u mnie czarnuszka). 
  7. Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C najpierw z termoobiegiem przez 15 minut, a potem góra-dół przez 25-30 minut.
  8. Po tym czasie pozwalam, żeby chlebek jeszcze przez kilka został w ciepłym piekarniku. Kroję jeszcze gorący, ale można podawać także na zimno. 

MAKROSKŁADNIKI

W samym cieście:

  • Białko 80 g,
  • Tłuszcz 128 g,
  • Węglowodany 17 g,
  • Kalorie 1608 kcal. 

W całości z farszem:

  • Białko 135 g,
  • Tłuszcz 193 g,
  • Węglowodany 20 g,
  • Kalorie 2419 kcal. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *