SKŁADNIKI
oraz tłuszcz do smażenia (masło klarowane, smalec lub oliwa)*.
*jeśli pozwala nam na to patelnia, możemy spróbować smażyć także bez tłuszczu
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Cukinię ścieram na dużych oczkach. Posypuję solą, mieszam i odstawiam na ok. 10 minut.
- Po tym czasie dokładnie odsączam i przekładam do miski. Dodaję starty ser oraz jajko i mieszam dokładnie.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Łyżką nakładam porcję ciasta i smażę placki z obu stron na złoty kolor.
MAKROSKŁADNIKI
w całości (bez tłuszczu do smażenia) / w jednej porcji (zazwyczaj jest 7 placków):
- białko ok. 29 / 4 g,
- tłuszcz ok. 28 / 4 g,
- węglowodany ok. 5,5 / 0,8 g,
- kalorie 390 / 56 kcal
11 odpowiedzi na “KETO PLACKI Z CUKINII tylko TRZY SKŁADNIKI”
pyszne 😁
robię do tego sos jogurtowo, majonezowo koperkowy ❤️
Z sosem bomba! <3
Można je dać do piekarnika? Zamiast smażyć?
Nie próbowałam, ale myślę, że będzie super!
A mnie się rozlazły.🙁
Czy cukinia była mocno odsączona? Ciasto nie może być zbyt luźne.
Czy nie rozpadają się?
A jaka była konsystencja ciasta? Cukinia była mocno odsączona?
tylko nie blendujcie!!!
ja zbelndowałem cukienie, odsączyłem i to był błąd na patelnii mimo upieczenia jednej strony rozpadały się do końcówki dodałem mąkę migdałową i to nie pomogło
Jaki ser będzie do tego najlepszy? Dałam Bursztyn i parmezan i wydaje mi się, że ser też tu robi robotę jeśli chodzi o formę :/
Wydaje mi się, że z twardym serem też powinno być OK 🙂