SKŁADNIKI
- 3 białka jaj (ok. 110 g),
- 20 g mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego złocistego,
- 45 g ziaren siemienia lnianego (u mnie złote) lub sezamu,
- ćwierć łyżeczki soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Następnie dodaję sypkie składniki. Delikatnie łączę.
- Łyżką układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia porcje ciasta (jedna łyżka jedna bułka). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 150ºC przez ok. 25 minut.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI:
- wersja z samym lnem: białko 31, tłuszcz 18 g, węglowodany 9 g, kalorie 351 kcal.
- wersja z sezamem: białko 31, tłuszcz 31 g, węglowodany 2,5 g, kalorie 421 kcal.