SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 60 g mąki kokosowej,
- 20 g kakao,
- 10-20 g mielonego erytrolu,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 500 g tłustego gładkiego twarogu,
- 2 jajka,
- 10 g mąki kokosowej,
- ok. 50-70 ml soku cytryn,
- ok. 50 ml soku limonki,
- skórka z limonki i cytryny,
- wanilia, aromat śmietankowy lub cytrynowy,
- 10-20 g mielonego erytrolu.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto zagniatam do uzyskania plastycznej masy. Przekładam do naczynia i wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
- W tym czasie przygotowuję masę serową. Jeśli twaróg nie jest mielony blenduję do uzyskania gładkiego sera. Dodaję skórkę i sok z cytryny i limonki, aromat, słodzik, jajka i miksuję. Jeśli masa jest zbyt luźna dodaję łyżkę mąki kokosowej.
- Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, dzielę na dwie części 1/3 i 2/3. Większą część ścieram na tarce na dużych oczkach i wypełniam dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica 20 cm średnicy). Na ciasto wykładam masę serową. Ścieram i posypuję resztą ciasta.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30-35 minut w temp. 170 C.
- Zanim pokroję pozwalam, żeby ciasto ostygło (przynajmniej 20-30 minut).
Makroskładniki:
W całości / w jednej porcji (podzieliłam na 16):
- Białko 114 / 7 g,
- Tłuszcz 160 / 10 g,
- Węglowodany 29 / 1,8 g,
- Kalorie 2010 / 126 kcal.