SKŁADNIKI:
- 3 jajka (białko i żółtko oddzielnie),
- 40 g majonezu,
- 40 g jabłka (ok. ¼ ) startego na drobnych oczkach,
- 15 g mąki kokosowej,
- 15 g wiórków kokosowych,
- 10-20 g erytrolu w pudrze plus do posypania,
- wanilia,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- szczypta soli.
*wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę, dlatego najlepiej godzinę przed przygotowaniem wszystkie składniki wyjąć z lodówki
** podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Łączę żółtka, majonez, ocet jabłkowy, starte jabłko i wanilię. Na koniec dodaję wiórki i mąkę koksową i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję słodzik w pudrze i ubijam, aż rozpuści się. Pianę dodaję do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszam.
- Ciasto przekłada do formy na donuty, można wykorzystać także formę na muffiny.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C przez ok. 25-30 minut.
- Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku. Wyjmuję z foremki, gdy lekko ostygną. Posypuję słodzikiem w pudrze.
MAKROSKŁADNIKI:
W całości / w jednej porcji (było 14):
- Białko 22 / 1,6 g,
- Tłuszcz 61 / 4,4 g,
- Węglowodany 9 / 0,6 g,
- Kalorie 680 / 48,6 kcal