SKŁADNIKI NA FARSZ
- ok. 400 g wątróbki drobiowej,
- 1 cebula,
- 3 łyżki smalcu,
- garść natki pietruszki,
- garść zielonej cebulki/szczypiorku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI
- 6 jajek,
- 3 łyżki masła,
- pęczek natki pietruszki,
- szczypta soli.
WYKONANIE
- Na patelni rozpuszczam smalec. Smażę pokrojoną cebulę. Następnie dodaję oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę. Smażę z każdej strony. Przykrywam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Całość blenduję, dodaję przyprawy, posiekaną zielenię, mieszam i odstawiam.
- Przygotowuję naleśniki. Jajka blenduję z rozpuszczonym i ostudzonym masłem, solą oraz natką pietruszki Smażę na lekko natłuszczonej patelni.
- Każdy naleśnik smaruję farszem wątrobowym. Zwijam i podgrzewam na patelni lub w piekarniku.
- Można do każdego naleśnika dodać pieczarki, paprykę, suszone pomidory lub fetę.
MAKROSKŁADNIKI w całości (bez fety) / w jednej porcji (było 6):
- białko 123 / 20,5 g,
- tłuszcz 127 / 21 g,
- węglowodany 12 / 2 g,
- kalorie 1687 / 281 kcal.