Kategorie
Keto wytrawnie

MAJONEZ TUŃCZYKOWY

Majonez tuńczykowy, bardzo prosty i szybki do zrobienia. Polecam do pieczonego mięsa, jajek i sałatek.

SKŁADNIKI

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w BESTSELLERZE

WYKONANIE

  1. Wyszorowane jajka, dodatkowo polewam octem, a następnie zanurzam na ok. 30-40 sekund we wrzątku.
  2. Następnie jajka wbijam do wysokiego słoika. Dodaję oliwę z odsączonego na sicie tuńczyka, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  3. Do słoika wkładam końcówkę blendera i utrzymując cały czas na samym dnie słoika blenduję na najwyższych obrotach. Gdy tylko masa zacznie gęstnieć i wypełniać słoik delikatnie unoszę końcówkę, żeby napuszyć całą masę i ewentualnie połączyć z resztkami składników, które mogły pozostały na wierzchu.
  4. Do tak powstałego majonezu dodaję kawałki tuńczyka i jeszcze przez chwilę blenduję do połączenia. Chłodzę w lodówce.  
Makroskładniki w całości / w jednej łyżce:
  • białko ok. 58 / 2,5 g
  • tłuszcz ok. 324 / 14 g
  • węglowodany ok. 1,3 / 0,05 g,
  • kalorie ok. 3107 / 135 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *