SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki migdałowej,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta proszku do pieczenia,
- opcjonalnie wanilia,
- szczypta soli.
oraz
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru,
- 300 ml gorącej wody,
- 2-3 łyżki erytrolu.
- jako polewa rozpuszczona gorzka czekolada
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Galaretkę przesypuję do miski, dodaję słodzik i zalewam 300 ml gorącej wody. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiamy, żeby galaretka zaczęła tężeć.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto. Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Następnie kontynuując ubijanie wsypuję słodzik. Po chwili dodaję żółtka. Na koniec sypkie składniki i miksuję delikatnie.
- Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który dodatkowo natłuszczam olejem kokosowym. Rozprowadzam równomiernie tworząc płaski placek (ok. 5 mm grubość). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół przez ok. 30 min. w temp. 150-160°C.
- Ostudzone ciasto odwracam na drugą stronę. Przekładam tężejącą galaretkę i rozprowadzam równomiernie. Kroję w dowolnej wielkości kwadraty i dekoruję rozpuszczoną czekoladą (można przygotować domową polewę poprzez połączenie rozpuszczonego oleju kokosowego ze słodzikiem w pudrze i kakao).
- Podaję po całkowitym zastygnięciu.