Nie musimy czekać, aż deser zgęstnieje. Zmiksowanie żelatyny sprawia, że uzyskamy puszystą i lekką formę, a co najważniejsze deser jest gotowy w ciągu kilku minut 😉
SKŁADNIKI
- 150 ml mleczka kokosowego,
- 1,5 łyżeczki kakao,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 250 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,
- 1 łyżka soku cytryny,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki oleju mct.
- 8-10 malin,
- kruszone kakao do dekoracji.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Odstawiam do lekkiego ostudzenia. Następnie mocno blenduję z mleczkiem, sokiem z cytryny, kakao i słodzikiem.
- Jeśli chcemy uzyskać gęstszy deser możemy odczekać, aż masa zacznie trochę tężeć. Jeśli chcemy w wersji koktajlu możemy podać bezpośrednio po zblendowaniu. Do każdej porcji wrzucam maliny, możemy także zblendować je z całością deseru. Przed podaniem warto posypać kruszonym kakao.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (2):
- białko 19 / 9,5 g,
- tłuszcz 4,4 / 2,2 g,
- węglowodany 8 / 4 g,
- kalorie 160 / 80 kcal.