Nie musimy czekać, aż deser zgęstnieje. Zmiksowanie żelatyny sprawia, że uzyskamy puszystą i lekką formę, a co najważniejsze deser jest gotowy w ciągu kilku minut 😉
SKŁADNIKI
- 150 ml mleczka kokosowego,
- 1 cytrynowa galaretka bez cukru,
- 1 niepełna łyżeczka żelatyny,
- 200 ml wody do rozpuszczenia galaretki i żelatyny,
- sok z połowy cytryny,
- 2-3 cząstki pomarańczy,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki oleju mct,
- kruszone kakao do dekoracji i odrobina skórki z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Odstawiam do lekkiego ostudzenia. Następnie mocno blenduję z mleczkiem, sokiem z cytryny, pomarańczą i słodzikiem.
- Jeśli chcemy uzyskać gęstszy deser możemy odczekać, aż galaretka zacznie trochę tężeć. Jeśli chcemy w wersji koktajlu możemy podać bezpośrednio po zblendowaniu. Warto posypać kruszonym kakao i skórką z cytryny.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (2):
- białko 16,4 / 8,2 g,
- tłuszcz 4 / 2 g,
- węglowodany 12 / 6 g,
- kalorie 156 / 78 kcal.