Znakomity dodatek do obiadu, do sałatki, do śniadaniówki. Kapitalnie smakuje także z koperkowym lub czosnkowym sosem💗
SKŁADNIKI
- 1 cebula,
- 200 g wędzonego boczku,
- 100 g cienkiej kiełbasy,
- 2-3 łyżki masła/smalcu,
- ok. 600 g tłustego twarogu może być kozi lub owczy,
- 3-4 jajka,
- 10 g siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone),
- 15 g mąki migdałowej,
- 15 g łupiny babki jajowatej,
- 1 łyżka majeranku,
- opcjonalnie szczypiorek,
- ostra papryka,
- wędzona papryka,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- dużo świeżo mielonego pieprzu.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Zaczynam od usmażenia na smalcu pokrojonego boczku, cebuli i kiełbasy. Gdy zrumienią się, wyłączam ogień i zostawiam do ostudzenia. Twaróg miksuję z jajkami. Następnie dodaję sypkie składniki i łączę. Na koniec mieszam z zawrtością patelni.
- Masę przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i piekę góra-dół w temp. 140-150ºC ok. 40 minut.
MAKROSKŁADNIKI w całości
białko 152 g | tłuszcz 201 g | węglowodany 26 g | kalorie 2525 kcal.