W szybkiej wersji wystraszy posypać słodzikiem w pudrze. A jeśli szukamy czegoś bardziej wykwintnego możemy podać ze śmietaną, masłem orzechowym i owocami i niebo na talerzu gotowe 💖
SKŁADNIKI
- 10-15 g kakao,
- 25-30 g mąki kokosowej lub 35-40 g mąki migdałowej,
- szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika,
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 2-3 słodziku,
- szczypta soli,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5-2 łyżki smalcu/oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Z powstałego ciasta smażę placuszki nakładając na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
- Placki odwracam na drugą stronę, gdy tylko ciasto na wierzchu zetnie się. Smażę na niedużym ogniu.
MAKROSKŁADNIKI w całości (nie liczyłam tłuszczu do smażenia i dodatków):
- białko 40 g,
- tłuszcz 34 g,
- węglowodany 8,3 g,
- kalorie 507 kcal.